Message

Error
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database
  • Unable to load Cache Storage: database

Over Sonnemans Loonbedrijf

 

Geschiedenis:

De heer G. Sonnemans startte in 1957 een loonbedrijf met een trekker, een dorsmachine, een zelfbinder en een tweeschaarploeg.

Het bedrijf richtte zich vooral op. voederwinning. Door de ruilverkaveling en de grasproductie op. de boerenbedrijven schaftte G. Sonnemans en PZ-frontmaaier aan voor het maaien  van het gras.

Het bedrijf maakte een flinke groei door, omdat men in de grasoogst toch aangewezen was op. de loonwerker. Het werktuigenpark werd uitgebreid tot twee frontmaaiers, negen trekkers, drie maaidorsers, drie persen, twee kranen en twee opraapwagens. Ook het personeelsbestand nam toe tot zeven a acht werknemers.

In 1974 werd de BV opgericht. Oogstwerkzaamheden waren nog steeds de hoofdzaak. Vooral het gras dat gemaaikneusd en opgeraapt moest worden, de graanoogst in de zomer en in het najaar de bietenoogst. De maisteelt was inmiddels flink in opmars en ook daar werd op ingesprongen met de aanschaf van een zelfrijdende maishakselaar en het verhogen van de transportcapaciteit met trekkers en kippers.

Als eerste had G. Sonnemans loonbedrijf BV in de jaren 80 een 6-rijige maishakselaar, wat toen een technische noviteit was die nogal wat publiciteit trok.

Later werd ook nog gestart met het dorsen van mais en het maken van Corn Cob Mix, wat tot op de dag van vandaag nog steeds in het dienstenpakket zit.

Naast de werkzaamheden zoals grondbewerking, zaaiwerkzaamheden en de bovengenoemde oogstwerkzaamheden wordt in 1988 door zoon P. Sonnemans de gewasbescherming opgestart wat weer een uitbreiding in het dienstenpakket betekend.

De organisatie en de planning van de werkzaamheden kwam geleidelijk aan meer in handen van P. Sonnemans die het bedrijf per 30-12-1998 geheel heeft overgenomen van zijn vader.


Huidige situatie:

Binnen G. Sonnemans loonbedrijf BV is agrarisch loonwerk nog steeds de hoofdactiviteit. Vooral bemesting en mesttransport op. korte afstand, gewasbescherming en oogstwerkzaamheden zoals grasoogst, graandorsen, maishakselen en maisdorsen zijn belangrijke werkzaamheden. Het bedrijf hoopt zich door het IMS voor Kwaliteit, Arbo, Milieu en Veiligheid te profileren om daardoor een toenemende voorkeur van klanten te genieten.